top of page

Tema Teater startet prosjektet POESIBLOGGEN på YouTube våren 2020. Alle forestillingene ble prutselig kansellert grunnet pandemien COVID 19, og vi, som alle andre utøvere i store deler av verden sto uten jobb eller mulighet for å utøve yrket vårt. Da skapte vi POESIBLOGGEN! Du finner alle diktene HER prosjektet iverksatte vi for å  synliggjøre norsk lyrikk, og med hovedvekt norske klassikerne. Poesivloggen kan bidra som et suppliment til undervisning, både på videregående skoler og høgskoler. Det er forskjell på høre et dikt og lese et dikt. Til nå har Gro Ann Uthaug formidlet Jon Fosse, Arnulf Øverland, Nordahl Grieg, Inger Hagerup Halldis Moren Vesaas samt klassikere som Bjørnson, Hamsun, Wergeland og Welhaven.

Og dette bare for å nevne noen.

Du må gjerne sende oss en mail, om du har dikt ønsker du vil vi skal formidle.

Poesibloggen er et utbetalt prosjekt. Du kan bidra med midler om du ønsker. VIPPS til 109837.

På forhånd takk.

poesiblogg  21

Arnulf Øverland

Du må ikke sove!

Et dramatisk dikt skrevet i 1937 av en våre betydningsfulle diktere og en sterk stemme i mellomkrigstiden her i Norge. Dette diktet forutså den andre verdenskrig, og er av hans mest berømte. Arnulf Øverland ble tildelt æresboligen Grotten etter krigen (boligen som nå Jon Fosse har) Arnulf Øverland levde fra 1889 - 1968.

poesiblogg 20

Jon Fosse

Eit andlet opnar seg

Jon Fosse fikk Nobelprisen i litteratur høsten 2023, og Poesibloggen markerer denne store hendelsen med dette diktet lest inn av Gro Ann Uthaug. Jon Fosse er en av Norges mest markante forfattere og poeter, med en stor og vid produksjon som innebefatter, skuespill, romaner, noveller, dikt, og barnebøker. Han er fra Strandebarm i Vestland fylke og født i 1959.

poesiblogg 9

Knut Hamsun

Tonen. Knut Hamsun (1859 - 1952) ble tildelt Nobelprisen i litteratur i 1920, og regnes som en av det 20de århundres mest innflytelsesrike stilister. Han gjennombrudd kom med romanen SULT fra 1890. Tonen er hentet fra diktsamlingen "Det vilde kor" fra 1904. Dette er hans første diktsamling. Skuespiller Gro Ann Uthaug fremfører for Tema Teater.

poesiblogg 1

Halldis Moren Vesaas

No plantar kvinna i verda eit tre er hentet fra diktsamlingen TREET fra 1947. Halldis Moren Vesaas (1907 - 1995) er en av våre store lyrikere. Hun har skrevet en rekke diktsamlinger, og har i tillegg, gjennom sitt arbeid for Det Norske teater, gjendiktet store dramatikere til nynorsk. Med dette diktet starter vi POESIBLOGGEN her på YouTube. Formålet er å formidle norsk og utenlandsk lyrikk.

poesiblogg 17

EPISODE av Inger Hagerup

Inger Hagerup (1905 - 1985) er en svært populær dikter, selv i vår tid. Episode kom ut i diktsamlingen Videre fra 1945. Inger Hagerup var sterkt engasjet samfunsdebatant for menneskerettigheter, kvinnesak og mot atomvåpen. Her er det første diktet Poesibloggen presenterer av henne.

poesiblogg 16

Med røde roser

Knut Hamsun (1859 - 1952) er en av Norges mest betydningsfulle forfattere, med kjente romaner som: Sult, Pan, Victoria, Markesn Grøde, m.fl. Nobelprisen i litteratur fikk han i 1920, og er en av fire norske forfattere som er blitt tildelt denne gjeve prisen. Diktsamlingen "Det vilde kor" ble utgitt første gang i 1904. Hamsun er kjent som en av våre største stilister.

poesiblogg 5

Til min Gyldenlak

Henrik Wergeland (1808 - 1845) var bror av Camilla Collett og erkerival til Johan Sebastian Welhaven. Vi har en stor forestilling om Camilla, så det var på høy tid å lese inn dette vakre mesterverket av hennes bror.Diktet er et av norsk litteraturs vakreste. Foto er tatt på Eidsvoll og ved Hoff kirke, Østre Toten.

poesiblogg 11

Prestens datter

Johan Sebastian er representert med kjærlighetsdiktet han skrev til Camilla Wergeland da hun var 16 år. Senere ble hun den kjent kvinnesaksforkjemperen Camilla Collett. Opptaket er gjort på Skrivergården Undesløs på Kapp, sommeren i 2020. Tema Teater skrev stykket om Camilla Collett i 2013, til hennes 200 års jubileum, en forestilling som har vært spilt siden.(2021)

poesiblogg 19

Louis Kvalstads sommerdikt

Sommeren skulle du synge om

Louis Osborne Kvalstad var født i Nord-Trøndelag 26.03.1905. Han var både maler og lyriker og kjent for sine sanse-rike naturskildringer. Dette diktet "Sommeren skulle du synge om", er et godt eksempel på nettopp dette, og kanskje en av hans mest kjente dikt i dag. Kvalstad studerte bildende kunst i Oslo, København og Paris, før han debuterte som lyriker i 1936. Kvalstad døde i 1952. 

poesiblogg 12

Jeg velger meg april

Bjørnstjerne Bjørnsons folkekjære dikt for våren, lest av skuespiller Gro Ann Uthaug. Det er tredje gang vi har Bjørnstjerne Bjørnson med i Poesibloggen. Tidligere har Gro Ann lest både "Ja, vil elsker" og "Fedrelandssang". Hør gjerne på alle. Bjørnson levde fra 1832 - 1910 og var forfatter, dikter og samfunnsdebatant. Han fikk Nobelprisen i litteratur i 1903. 

bottom of page