top of page

I mars 2020, da Covid19 stengte Norge og dermed også alle teatre og arrangementsplasser, startet Tema Teater Poesibloggen på YouTube under vår kanal der, Tema Teater. Dette prosjektet iverksatte vi for å  synliggjøre norsk lyrikk, og med hovedvekt norske klassikerne. Poesivloggen kan bidra som et suppliment til undervisning, både på videregående skoler og høgskoler. Det er forskjell på høre et dikt og lese et dikt. Til nå har Gro Ann Uthaug formidlet Nordahl Grieg, Bjørnson, Hamsun, Wergeland og Welhaven, men også Wordsworth i norsk gjendiktning og Emily Dickinson på engelsk. Her er et utvalg, men alle diktene finner du på: www.youtube.com/temateater

 

Poesivloggen er et utbetalt prosjekt. Du kan bidra med midler om du ønsker. VIPPS til 109837.

På forhånd takk.

poesiblogg 5/21

Løvetannens bønn

Løvetannens bønn av Harald Sverdrup (1923 -1992) er et populært dikt. Mange av oss husker det fra vi var små. Det er enkelt, men rommer likevel så utrolig stor visdom.

poesiblogg 17

EPISODE av Inger Hagerup

Inger Hagerup (1905 - 1985) er en svært populær dikter, selv i vår tid. Episode kom ut i diktsamlingen Videre fra 1945. Inger Hagerup var sterkt engasjet samfunsdebatant for menneskerettigheter, kvinnesak og mot atomvåpen. Her er det første diktet Poesibloggen presenterer av henne.

poesiblogg 1/22

Med røde roser

Knut Hamsun (1859 - 1952) er en av Norges mest betydningsfulle forfattere, med kjente romaner som: Sult, Pan, Victoria, Markesn Grøde, m.fl. Han fikk Nobelprisen i litteratur i 1920, og er en av tre norske forfattere som er blitt tildelt denne prisen. Diktsamlingen "Det vilde kor" ble utgitt første gang i 1904. Hamsun er kjent som en av våre største stilister.

poesiblogg 5/20

Til min Gyldenlak

Henrik Wergeland (1808 - 1845) var bror av Camilla Collett og erkerival til Johan Sebastian Welhaven. Vi har en stor forestilling om Camilla, så det var på høy tid å lese inn dette vakre mesterverket av hennes bror.Diktet er et av norsk litteraturs vakreste. Foto er tatt på Eidsvoll og ved Hoff kirke, Østre Toten.

poesiblogg 3/21

Prestens datter

Johan Sebastian er representert med kjærlighetsdiktet han skrev til Camilla Wergeland da hun var 16 år. Senere ble hun den kjent kvinnesaksforkjemperen Camilla Collett. Opptaket er gjort på Skrivergården Undesløs på Kapp, sommeren i 2020. Tema Teater skrev stykket om Camilla Collett i 2013, til hennes 200 års jubileum, en forestilling som har vært spilt siden.(2021)

poesiblogg 4/21

Jeg velger meg april

Bjørnstjerne Bjørnsons folkekjære dikt for våren, lest av skuespiller Gro Ann Uthaug. Det er tredje gang vi har Bjørnstjerne Bjørnson med i Poesibloggen. Tidligere har Gro Ann lest både "Ja, vil elsker" og "Fedrelandssang". Hør gjerne på alle. Bjørnson levde fra 1832 - 1910 og var forfatter, dikter og samfunnsdebatant. Han fikk Nobelprisen i litteratur i 1903. 

bottom of page