top of page

OM TEMA TEATER

Ensemlet98.JPG

Gunnar Jess og Gro Ann Uthaug startet Tema Teater i 1993

DE FØRSTE ÅRENE:

Gro Ann Uthaug startet Tema Teater i 1993 på Østre Toten med Gunnar Jess som musiker og samarbeidspartner. Teatret er en profesjonell scenekunstenhet i Innlandet fylke.  I 1997 hadde vi premiere på soloforestillingen om verdens første feminist Mary Wollstonecraft. Følelser og sterke påstander, med musikk av Gunnar Jess, turnerte til alle videregående skoler i Oppland, gjetstet Oslo, flere steder - deriblant UiO. Forestillingen fikk svært gode kritikker av både presse og publikum.

Det andre store teaterprosjektet med musikk av Jess, var Shaken and stirred i 2003. Forestillingen var skapt med tekster plukket fra Shakespeares univers, men satt sammen til en helt ny historie. Dette var en samarbeidsproduksjon med Klomadu Teater på Hamar og skuespillerne var Karen Høie, Nina Engelund og Gro Ann Uthaug. regien var ved Linn Kongshaug. Gunnar Jess døde dessverre i januar 2006

NYE PARTNERE

DSC_0026.JPG

Tanja Leine, Kristin Fyrand Mikkelsen og Gro Ann Uthaug,

 I am nobody 2011

VEIEN VIDERE:

Gro Ann Uthaug søkte nå samarbeid med andre musikere og laget I natten, en vakkert konsertforestilling med Gjøvik Kammerenseble, i 2007. I 2011 kom

I am nobody med skjebnehistorien og lyrikken til Emily Dickinson (1830 - 1886) Samarbeidspartnere nå var operasanger Tanja Leine og pianist Kristin Fyrand Mikkelsen. Musikken var av Aron Copland (1900-1990).

Kristin Fyrand Mikkelsen samarbeidet vi også med i 1999, da vi satte opp Historien om en soldat av Stravinskij med Svane Trio. Teaterelevene Øystein Johansen og Linn Røste var henholdsvis Soldaten og prinsessen, mens Uthaug tok seg av fortellerrollen og djevelen. 

KVINNESAK

CamillaCollett10b - Kopi.jpg

Gro Ann Uthaug som Camilla Collett 2013

CAMILLA COLLETT og SIGRID UNDSET

Blant de største suksessene til Tema Teatret er forestillingen om Camilla Collett. Forestillingen ble initiert av Eidsvoll kommune i forbindelse med 200 års jubileet som var i 2013. Forestillingen fikk tittelen Camilla, ensom kvinne blant menn. Regien var ved Einar Dahl, og Uthaug spilte og skrev forestillingen som har vært spilt siden til stor glede og jubel over store deler av østlandet. 

 

I 2016 kom forestillingen TRE KVINNER med Eline Holbøe Wendelbo og Helena Klarén fra Lillehammer, samt Gro Ann fra Tema Teater. forestillingen var et møte mellom Sigrid Undset og hennes romankarakterer Kristin Lavransdatter og Jenny. Line Maher laget fantsastiske kostymer til forestillingen som hadde premiere under litteraturfestivalen på lillehammer i 2016.

LITTERATUR & DIKT

FB_IMG_1523863608317_edited.jpg

Gro Ann Uthaug og Marieke Bettmann i 2018

LITTERATUR SOM TEATER

I 2018 kom Kransen og Kronen, initiert av Oppland fylkesbibliotek. Forestillingen belyste tekster av våre tre Nobelprisvinnere i litteratur: Knut Hamsun, Bjørnstjerne Bjørnson og Sigrid Undset. gro Ann Uthaug spilte nok en gang alle rollene, som ble bekranset av vakker fiolinmusikk av Back fremført av Marieke Bettman.

Einar Dahl, som hadde regien på forestillingen om Camilla Collett i 2013, var også regissør for vaå versjon av Karen Blixens novelle Babettes gjestebud i 2019. Forestillingen fikk heldigvis mange visninger før Covid19 satte en stopper for all teatervirksomhet i Norge i 2020.

De siste årene har vi arbeidet en del med lyrikk. Både med opptredener rundt om for mindre forsamlinger, men også gjennom YouTube prosjektet vårt POESIBLOGGEN. Les med om den her.

30 ÅR FOR THALIA

jennykristin2.jpg

Helena Klarén og Gro Ann Uthaug i Tre kvinner fra 2016

TAKKER FOR STØTTE:

Blod, svette og tårer har det nok vært gjennom disse 29 årene, men jeg angrer ikke! Det å få lov til å utvikle sin egen kunstneriske bane, til å finne sine egne samarbeidspartnere og forske i forskjellig litteratur, har vært utrolig givende. Oppgaver har kommet min vei, og jeg har takket ja. Det har ført meg inn i dette spennende livet. Men uten økonomisk støtte ville det ikke latt seg gjøre. Jeg vi derfor takke:

Norsk kulturråd, Oppland fylkeskommune, Hedmark Fylkeskommune, Innlandet fylkeskommune, stiftelsen FRITT ORD, Sparebankstiftelsen DnB, gavetildelingen Toten Sparebank, Fond for utøvende kunstnere, Fond for lyd og bilde, Teater Innlandet, Hedmark Teater, Kunstnerforeningen Oslo, og Norsk skuespillerforbund Gro Ann Uthaug har i tillegg mottatt 1-årig arbeidsstipend fra Staten, fylkeskulturstipend fra Oppland fylke to ganger, samt flere Legater.

i 2018 mottok Gro Ann Uthaug Østre Toten kommunes kulturpris. Teaterprisen i Sogn og Fjordane fikk hun i 1993. Uthaug er medlem av Norsk skuespillerforbund.

I 2018 feiret Tema Teater 25 år, og arrangerte en stor teaterfestival i Østre Toten kommune, med over 18 forestillinger fra teaterkompanier i Innlandet, deribant Teater Innlandet. Sjekk den ut ved å trykke på knappen til høyre.

bottom of page