top of page

TEATERDAGENE PÅ TOTEN ble en kjempesuksess. Langt flere publikumere enn vi hadde forventet på de utendørs arrangementene takket være fantastisk vær og stor entusiasme for prosjektet fra lokalbefolkningen. I tillegg til tema teaters egenproduserte forestillinger, hadde vi gjestespill fra: Teater Leven (Lillehammer), Turnékompaniet (Stange), Kulturproduksjoner (Hamar), HeidiShow (Østre Toten), Geir Uthaug (Hurdal) og ikke minst Teater Innlandet (Oppland/Hedmark). I tillegg deltok venner fra Gjøvik Teater og Nye Toten Teater, Hoff kirkekor, Vestoppland kammerkor og en rekke flotte musikere som: Vidar Fredheim, Karen Flesvig, Anne Karin Gresbakken, Svein Gundersen, Arne Henry Skullerud, Kjell André Wiklund, med flere.

Her står noe om det som gledet Østre Toten siste uken av mai 2018 

TEMA TEATER 25 år

TEATERDAGENE PÅ TOTEN 22. - 27. mai 2018

Vi feiret rett og slett med teaterfestival på Toten!  Som turnerende teater har vi spilt våre forestillinger og program over hele Norge. Vi kan vise til 25 teaterproduksjoner,  80 000 besøkende og vi har passert 900 spilte forestillinger rundt om, fra Mehamn i nord og til Flekkefjord i sør. Hovedtyngden av forestillinger har likevel vært, Oppland, Akershus, Buskerud, Telemark, Hedmark og Oslo.

 

Med støtte fra Østre Toten kommune, Den kulturelle spaserstokken, Oppland Fylkeskommune, Oppland Arbeiderblad, Totens Sparebank og kunstnerforeningen Oslo feiret vi jubileet på Østre Toten. 

Tirsdag 22. mai kl. 19:00 Østre Toten Kulturhus, Skreia  

KRANSEN OG KRONEN - festforestilling

I KRANSEN OG KRONEN møter vi romanfigurer av Hamsun, Undset og Bjørnson flettet sammen gjennom fiolinmusikk av Johan Sebastian Bach. Det er Maria Stuart, Kristin Lavransdatter, Victoria og fiskerjenten Petra. Fire kvinner hentet fra romanene Kristin Lavransdatter av Undset og Victoria av Hamsun, samt skuespillet Maria Stuart og Fiskerjenten av Bjørnson. Kvinner i sjelsettende øyeblikk og preget av glede, fortvilelse, håp og kjærlighet. Med Gro Ann Uthaug og Marieke Bettman. For mer: se produksjoner

Onsdag 23. mai kl. 13:00 Skrivergården Undesløs, Kapp  

KVINNENE I MALERIET - forestilling, omvisning, kaffe og godbit

"Kransen og Kronen" forestilling med tekster av Bjørnson, Hamsun, Undset. her Marieke Bettman og Gro Ann Uthaug

I KVINNENE I MALERIET har vi utformet en 20 minutters forestilling, om tre kvinner i et maleri av Signe Scheel, som henger i Nasjonalgalleriet. forestillingen fremføres akkurat der maleriet ble malt i 1888, nemlig Skrivergården på Kapp. Med mai Elin Løkken, Tonje Bakken Kvasbø og Gro Ann Uthaug.

For mer: se produksjoner

Onsdag 23. mai kl. 19:00 Kokeriet, Kapp Melkefabrikk  

Solveigs 2. sang - gjestespill fra TEATER INNLANDET 

"Kvinnene i maleriet" en teatertableau med Tonje Kvasbø Bakken, Gro Ann Uthaug og Mai Elin Løkken

Hvordan ser Solveig på dramaet om Solveig og Peer Gynt?

Teater Innlandet og NRK Radioteatret markerte i 2017 Peer Gynts 150 års jubileum med teater-installasjonen Solveigs 2. sang som vi får oppleve under teaterdagene. Gjennom lyd, musikk, film og bilder blir vi med på Solveigs reise for å kvitte seg med minnet om «Han som en gang gikk og ba henne vente.» Du skal få oppleve teater på en helt ny måte, fortalt gjennom fotokunst og tekst. En intens, gripende og mørk historie om den store kjærligheten. 

M. H. Hallum, regissør Mathias Calmeyer og scenograf-fotograf Kristin Bengtson gir oss denne cross-over sceniske kunstopplevelsen! 

For mer: se Teater Innlande

Torsdag 24. mai kl. 18:00 Toten Libris, Lena  

Kampen om Shakespeare - den uløste gåten 

Solveigs 2. sang fra teater Innlandet 2018

William Shakespeare, er verdens største dramatiker. Men skrev han egentlig teaterstykkene selv? I århundrer har det vært foreslått en hel rekke andre berømte personer som egentlig stod bak verkene, alt fra dronning Elisabeth I og til en rekke andre personer.Det er faktisk ikke grenser for hvor mange andre personer som i årenes løp har fått æren av å være den egentlige dramatikeren Shakespeare.

Forfatter og statsstipendiat Geir Uthaug, vil se på noen av teoriene og forklaringene omkring William Shakespeare. I England, Skottland og USA er debatten het. Akademikere og skuespillere har delt seg nærmest i hver sin skyttergrav; Pro-Stratford fløyen og Anti-Stratford fløyen. Derfor er det vel på tide, at også vi tar denne debatten under teaterdagene på Toten. Bok-kafeen på Lena (Toten Libris) har deilig kaffe og mye godt å spise!

Fredag 25. mai AMTMANNENS DØTRE, Amtmannsgården Stenberg 

Med 14 aktører, ved Lindelysthuset på Stenberg  kl. 19:00

Amtmannens døtre av Camilla Collett, ble skrevet i 1854, etter at hun ble enke. Camilla ville ikke bli forsørget av mannens brødre og bestemte seg derfor fo å leve som forfatter, noe hennes avdøde mann, Peter Jonas Collett, hadde oppfordret henne til. Boken ble en skandale! Ikke fordi den var dårlig skrevet, men fordi den var skrevet av en kvinne. I tillegg handlet boken om tvangsekteskapet. Døtre av embetsmenn var spesielt rammet av tvangsekteskap, fordi de ikke kunne gifte seg med dem de ville. Deres menn ble valgt på grunn av bakgrunn og embete, og de unge pikene ble ofte svært ulykkelige. Få med deg dette viktig drama i norsk samfunns og litteraturhistorie!

Amtmannens døtre, som dramlesning

Er norges første tendensroman og en av de viktigste romaner i norsk kulturhistorie. 

Kom til å Stenberg museum 25mai og forstå hvorfor.

Skuespillet settes opp som dramalesning, eller som en visning om du vil. 14 skuespillere ikre seg alle rollene i stykket og vil gå med boken i hånden, men de har øvd, og det vil bli i kostymer og med rekvisitter, og lyd. men ikke en helt fullverdig forestilling i denne omgang.

En lesning – eller READING som de sier ved Det Kongelige Teater i København, er en gammel teatertradisjon.

Nye skuespill eller gamle viktige klassikere, som teateret ikke har kapasitet til å sette opp, blir presentert for publikum på denne måten over hele Europa. Under teaterdagene på Toten mener vi dette er et viktig skuespill som Totenbefolkningen må få høre. Derfor kommer endelig DRAMALESNINGEN til Toten.

foredrag om William Shakespeare av Geir Uthaug
Camilla Collett - ensom kvinne blant menn - en forestilling fra Tema Teater (fra 2013 til 2021)

Lørdag 26. mai kl. 10:30 Morrastund på Peder Balke-senteret

Musikal-Tapas med HeidiShow

Lørdag 26. mai kl. 13:00 Østre Toten folkebibliotek, Lena  

Henrik og Veslebrunen - fortellerteater for barn og foreldre 

HeidiShow - eller Heidi Hariet som hun heter kommer til en av de første Morrastundene på Peder Balke senteret i år. Med seg har hun Jostein Størkersen på piano og Camilla Milla T Ullsakerhagen med dans. Musikal -Tapas er som navnet. Det blir smakebiter fra kjente musikaler. Noe vi ikke har hatt på morrastund enda - og selvsagt er dette et av innslagene i Teaterdagene på Toten. Arrangementet er GRATIS. Velkommen!

Publikum blir invitert inn i fortellerens «lekerom». Når fortelleren tar på brillene, forvandles hun til Wergeland. Opp fra lommen titter Vesle-Brunen, og forestillingen er i gang.

Nå dukker Wergelands fortellinger fram fra kofferten. Det er spennende og fargerike historier! Og det er en fargerik dikter som rir på Vesle-Brunen og feirer landets grunnlov. I en time kan barna, i en blanding av tekstframføring, figurspill og sang få oppleve stemningsfull poetisk og litterær praksis. Figurspill og sang fyller formidlingen med overraskelser og liv.

Wergeland skrev landets første barnelitteratur, og den hører til den eldste barnelitteraturen i Europa. Dette er en del av vår felles kulturarv som ikke bør gå i glemmeboken. Forestillingen er en skattkiste av dikt, av morsomme og rørende fortellinger.

Karen Høie har skrevet forestillingens rammefortelling, og er forestillingens eneste utøver. Hun har gjennom en årrekke arbeidet med Wergelands tekster, og her har hun gjort et utvalg hun mener kan passe godt for barn av i dag.

Søndag 27. mai kl. 19:00 HOFF KIRKE, Østre Toten  

PILGRIMEN - veldedig konsertforestilling til støtte for Leger Uten Grenser 

skuespiller Gro Ann Uthaug og sanger / danser Heidi Hariet under Teaterdagene på Toten 2018
karen Høie i forestillingen "Wegeland for de minste"

Akkurat nå ligger Hoff kirke badet i sne, men 27. mai i år åpne vi dørene for en konsertforestilling med utsøkte kunstnere som sangere, dansere, musikere, skuespillere. Regissør Svein Gundersen fra Kulturproduksjoner i Hamar vil smi forestillingen sammen, og flere av våre musikere i genren klassisk eller cross over klassisk deltar: Gunda- Marie Bruce, Arne Henry Skullerud med Kjell-André Wiklund, Vestoplland Kammerkor, Karen Flesvig Schrøder, danseren Mai Elin Løkken, skuespiller Gro Ann Uthaug og Karen Høie, organistene Vidar Fredheim og Anne Karin Gresbakken, med flere. Vi håper dette blir en vakker og verdig avslutning på en flott uke på TotenKonsertforestillingen og Teaterdagene ender opp ved statuen Pilgrimen på Vangen.

Når publikum kommer til PILEGRIMEN håper vi de tar med seg blomster fra enger, hager og busker - som vi kan legge ned ved foten til Pilgrimen som en symbolsk handling for FRED.

ALLE INNTEKTER GÅR TIL LEGER UTEN GRENSE

Svein Gundersen i konsertforestillingen "Pilegrimen" for Tema Teater 2018

PILEGRIMEN

konsertforestilling i HOFF KIRKE

søndag 27.mai

Skoleforestillinger til barneskolene og ungdomsskolene i kommunen -

fra tirsdag 22. mai til og med fredag 25. mai

Teaterdagene på Toten er kommet i stand gjennom et samarbeid med Østre Toten kulturkontor og kultursjef Kjersti Krageberg. Gjennom midler fra den kulturelle skolesekken har vi også klart å gi et tilbud til barnekolene og ungdomsskolene i kommunen.

 

Teater Leven - en av de andre foie gruppene i Oppland, som har holdt på en del år - kommer med hele 8 forestillinger av sin versjon Fjellmusa og Hjemmusa av Asbjørnsen og Moe. Forestillingen spilles av Helena Klarén, Henrik Slåen og Randi Jostad. Teater Leven holder til på Lillehammer og har kontor i Kulturhuset Banken. 

 

Turnékompaniet - den største frie gruppen i Hedmark, som feirer 30 år i år - kommer med sin egenproduserte forestilling Mullah Sigurd til våre to ungdomsskoler. Forestillingene skal spilles på Kokeriet, Kapp Melkefabrukk torsdag 24. mai. 

kultursjef Kjersti Krageberg og skuespiller Gro Ann Uthaug

Kultursjef Kjersti Krageberg og festivalleder for teaterdagene samarbeider godt om prosjektet 

bottom of page